Speciální kostýmy v orientálním tanci a módní přehlídky, body stocking a profesionální tělové síťky

Fashion show of oriental costumes. Čili módní přehlídky se konají i ve světě orientální módy. A ne jinak je tomu i na poli módy tzv. tréninkové pro tanečnice.

Jedna z módních přehlídek egyptských kostýmů pro tanec se konala také v Mladé Boleslavi, v rámci festivalu Arabesque (video je níže v článku). Tanečnice na módní přehlídku oblékly, a také tradičně nosí kostýmy různých stylů a různých barev. Jsou kostýmy, které zakrývají značnou část kůže, které nazávají tanečnice šaty nebo také galabeya, či šaty beledi. A už dle názvu jsou pak využívány na různé taneční styly, například šaty spíše na tradiční klasický styl egyptského tance. A galabeya je nošena při folklorních tancích jako je například tanec s hůlkou, alias saidi. Nebo folklorní tance al-hagallah, což se dá přeložit jako namlouvací veselý tanec z pouště. Galábku lze nosit také na tradiční tanec beledy, jenž je dodnes tančen napříč věkovým spektrem dam, dívek a žen v Egyptě, a i v dalších místech, s touto tradicí, v oblasti Předního východu ( Blízkého východu). Určitě si lze také obléknout galabeyu na tanec zvaný shaabi, kterým se baví převážně mladí v ulicích Egypta.

Nechala jsem si párkrát ušít kostým na míru, v Káhiře, a byla jsem vždy spokojená. Párkrát jsem si nechala ušít kostým v ČR, a spokojená jsem tolik nebyla (ale samozřejmě záleží na místě, kde a kdo vám kostým ušije). Prostě jiná země, jiná kultura, jiné zkušenosti. Egypt je centrem a původem kultury spjaté s tancem, a vyšívání šatů, nebo kostýmů. Zdobení kostýmů je nejen baví, mají své triky a tipy jak na to, ale také je výroba a zdobení kostýmů často živí. Určitě šaty, které pořídíte na letní dovolené u moře, i přes tvrzení prodejců, nejsou profesionální. Jsou to zážitky a tretky, upomínkové předměty, které se brzy v tanci rozpadnou. Vždy je dobré se poptat, a kupovat ve specializovaných prodejničkách pro tanec, kde můžete zakoupit i závoje, činelky, tamburínky, botičky, a jiné propriety na tanec. Či si zakoupit profesionální taneční kostým, alias “bedlah” přímo u egyptských módních návrhářů. Například pár kostýmů z Egypta tzv. z druhé ruky, ty které jsem já sama nosila na tanec ( kostýmy, bedlah, hůlky na saidi, křídla bohyně Isis, galabeya na folklorní a egyptské tance, tréninkové sukně), či mé taneční kolegyně, můžete zakoupit zde, klikněte na tento odkaz: https://shareefa.cz/2022/05/vyhodny-bazar-satku-a-kostymu-na-brisni-orientalni-tance-a-na-flamenko-v-mlade-boleslavi-ve-studiu-shareefa/

Kdo si představí bohatě vyšívané, bohatě korálky a flitry zdobené kostýmy v pestrých barvách, těm se odborně říká ‘bedlah‘ (Arabic: بدلة; doslova “oblek”). Alias kostým. Pro tance jako je například drum solo, mejance, klasický orientální tanec, ale také pro fantasy orient styly se tyto moderní kostýmy velice hodí.

Právě s orientálním tancem je nejčastěji spojován kostým “bedlah”, který obvykle zahrnuje vypasovaný top nebo podprsenku, vypasovaný bederní pás a sukni dlouhou až na zem nebo harémové kalhoty.

Důležitou součástí každého skvělého vystoupení orientálního tance je správný kostým. Když se vám kostým, který máte na sobě, bude líbit, nejenže zaujmete své publikum, ale budete se cítit jako hvězda! Nabídka kostýmů pro břišní a orientální tance je velice široká, škála kostýmů zahrnuje různá známá jména návrhářů, a tím pádem i ceny kostýmů jsou různé. Některé tanečnice si kostým samotné ušijí, ale počítejte s obrovskou časovou náročností, a často i bez zkušeností, si spíše zničíte látku, a rozpícháte si prsty jehlou při zdobení. Na míru Vám dnes ušijí kostým v Egyptě, v Káhiře, i v Sharmu, a také vám moderní cestou pomocí kurýrů i kostým přímo zašlou na jakoukoliv adresu po světě. I za to se samozřejmě platí, ale výsledek, když tančíte v egyptském kostýmu, ten je nepřekonatelný. A určitou variantou je i nákup tzv. z druhé ruky. V taneční komunitě se můžete poptat, můžete využít sociální sítě, či jakéhokoliv tanečního večírku. Určitě objevíte i kostým vhodný právě pro vás. Nebojte se ptát a nebojte se zkoušet i kostýmy, které se vám třeba na první pohled nezdají. Dobře padnoucí kostým je základ. A bez zkoušení, otázek, to prostě nepůjde. Máte-li zájem o kostým, neváhejte se mi ozvat, také nějaké z druhé ruky prodávám ( email je shareefa@shareefa.cz , nebo osobně na hodině tance).

Určitě vás proto napadá otázka. Co se nosí pod sukní na břišní tance?
Spodní prádlo. Správné spodní prádlo je důležité zejména při vystoupení na veřejnosti, či při práci v restauraci. Ať už máte, či nemáte, zdobný pás k sukni, potřebujete spodní prádlo s pevnou gumou kolem nohou, které se udrží na svém místě, a nijak naopak nepřečnívá, a nevyrušuje estetickou nevhodnou barvou.

Často se také v taneční komunitě i mimo ní řeší a ptáme se. Je orientální tanec nevhodný?
V zemích svého původu je orientální tanec společenským tancem, který je považován za naprosto vhodný pro lidi všech věkových kategorií, včetně dětí, na svatbách a jiných rodinných oslavách. V těchto kulturách je orientální tanec prostě rekreační aktivitou. Co se týče prezentace mimo země původu, je to vždy záležitost preferencí a osobnosti představitelky, která buď má znalosti tance a dané kultury, a tento tanec také vhodně prezentuje. Případně nemá dané vhodné taneční vzdělání v oblasti orientálních tanců, a tak může za tanec skrývat i jiné záměry. Dle nejpočetnější reakce je vnímán orientální tanec jako skvělá pohybová taneční aktivita, které se mohou věnovat ženy a dívky všech různých věkových, váhových, i sociálních kategorií. A to je na tanci skvělé. Orientální tanec jednoduše propojuje a spojuje ženy napříč. Tancem nejen zpevníte svalstvo, ale také si zlepšíte náladu, a může díky tanci vyjadřovat své emoce.

Bedlah – orientální taneční kostým pořízený v Káhiře, specializovaný obchod pro tanečnice na Khan el Khalily
Nákupy ve specializovaném obchodě pro orientální tanečnice, Káhira, Khan el Khalily
Nákupy na Khan el Khalily
Zdlouhavé bývá vybírání kostýmů. Obchody jsou doslova nabouchané skvělými kousky, moderními , tradičními. Takže určitě počítejte s dostatečnou časovou rezervou. Mne kolikrát zabral výběr vhodného tanečního kostýmu i několik dní.

A kam dál? Můžete se podívat a třeba si vybrat a zakoupit si tréninkovou sukýnku na bellydance, nebo si můžete koupit taneční kostým na břišní tanec z tzv. druhé ruky. Nabízím výprodej a bazar šátků na břišní orientální tance, také harémové kalhoty, křídla bohyně Isis na tanec, cinkací penízkový pás – šátek, taneční magazíny, knihy aj. Stačí kliknout na tento odkaz zde: https://shareefa.cz/2022/05/vyhodny-bazar-satku-a-kostymu-na-brisni-orientalni-tance-a-na-flamenko-v-mlade-boleslavi-ve-studiu-shareefa/

Další článek pojednává o možnosti využívat pod taneční kostýmy ‘bedlah‘ (Arabic: بدلة; doslova “oblek”) třeba body, nebo body mesh, body stocking, tělovou síťku. Síťku si můžete nechat ušít šikovnou švadlenou, a nebo si jí můžete jednoduše zakoupit na různých eshopech z EU, či z Británie. Ať už si zakoupíte tělovou síťku jako body, nebo síťku punčochy a body v jednom, určitě si síťku velice užijete. A tím si užijete více i své tančení. Článek a osvětlení pojmů a síťek na bellydance, které vám mohou zakrýt břicho při orientálním tanci můžete číst zde, stačí kliknout na tento můj odkaz: https://shareefa.cz/2022/01/telova-tylova-sitka-ano-ci-ne/

Body stocking pro orientální tance a jako součást kostýmu pro flamenko orient
egyptské kostýmy z Káhiry by Mr. Ghaffar
Vybírání bedlah kostýmů na orientální břrišní tance je opravdu na dlouhou dobu, než vyberete ten, který vám sluší, který vám sedí, ve kterém se cítíte výborně, vypadáte výborně, a pak také výborně tančíte. Zde kostýmy z Egypta, Káhira, kostýmy by Mr. Ghaffar.
Choosing bedlah costumes for oriental belly dancing is really a long time until you choose the one that looks good on you, that fits you, in which you feel great, look great, and then also dance great. Here costumes from Egypt, Cairo, costumes by Mr. Ghaffar.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*