TRADICE A KULTURNÍ VLIVY PŘI TANCÍCH BLÍZKÉHO VÝCHODU

TRADICE MENAHT TANCŮ aneb omáčka kolem.

Díky taneční komunitě a osvětě v této oblasti.
Ta řeší např. to, proč prostě nelze tančit co chci, pomalovat si, alias načmárat si, henna tatoo na obličej, aka tribal dancer, aka Amazigh.

Proč to nelze?

  • kolonialismus a orientalismus
  • kulturní přivlastnění
  • vykrádání kultur
  • tradice a hodnoty
  • význam, kterému nerozumíme


    Tančíme-li, tančíte-li, tance z oblasti Blízkého východu, nazývané také nevhodně ” belly dance”, v našem překladu jsou to orientální tance, říkáme také břišní tance, ale to je už právě jaksi nevhodný název pro tento tanec z oblasti Blízkého východu.
    Právě tanečnice bez vzdělání, no a samozřejmě laici, takto tanec nazývají, misinterpretují tanec z oblasti MENAHT. Ale je na lektorech, tanečnicích samotných, aby se vzdělávaly a používaly správnné názvosloví.

  • Ano, pakliže tančím a učím tance, orientální tance, ” belly dance” , je to vždy o tom, že tančíme a cvičíme pohyby. Ale také se snažím poskytnout nějakou tu řekněmě třeba omáčku okolo a kolem. Už jen fakt, že náš tanec vychází z kultury, řeči, jazyka, tradic zemí, jejichž jazykem nemluvíme, ale na takovou hudbu tančíme.
    Oslavujete a přivoláváte úrodu v jednom tanci, nebo např. smutníte pro odchod osoby z našeho světa v druhém tanci, nebo např. tančíte pouliční tanec drogových uživatelů a nebo prodavače pomerančů… Je dobré mít kontext, i překlad.

    Najednou už vidíte trochu ten rozdíl? Proč je dobré a nutné vědět. Vše zatančíme jinak. A je nutné mít zdrojové informace.
    Samotný tanec vás pak více baví. Víte, na co se máte soustředit.
    Správně, nebo jaksi dobré, je za tanečními informacemi chodit ke zdroji, za ” vzděláním ” , jako za souhrnem znalostí, dovedností, a schopností.

    A proto vlastně píšu a sdílím. Jsou tu zdrojové informace, osoby, tanečnice, a skupiny. Různé rozhovory se studnicemi informací, například Roxxane Shelaby a Lei The Night, Kif-kif bledi skupina, právě s kořeny Amazigh.

    MENAHT je akronym pro tance Middle Eastern ( Blízký východ), North African ( Severní Afrika), Hellenic Greece ( Řecko), Turecko.
  • Naše aktuální taneční směřování , a také má studnice vědomostí, pramení právě z Egypta, egyptské tance Raqs sharqi, a tance v divadelní úpravě od Mahmouda Redy, což jsou tance s hůlkou alias saidi, nebo s melayou laff (černý veliký šátek), hagallah, aj.

    #diskuze #kolonialismus #colonialism #orientalism #dance #culturalappropriation #france #bellydance #MENAHT #mladaboleslav #shareefa #brisnitance
  • Live With Roxxanne-Raissa Lei na Youtube. Roxxanna přispívá také do časopisu Zameena od Zary z Egypta. A vznikla také její série podkastů na Youtube, viz. právě tento s Laylou. Layla se dostala do podvědomí s osvětou na téma “berber knee” – termín milně používají při výuce některé tanečnice stylu tribal, který využil a nesmyslně zařadil prvky z různých kultur, které nesmyslně různě poskládal do stylu tribal. Je to prvek, který je hojně a chybně používán v terminologii tribal dance a tribal dancers.

Kif-kif bledi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*