Naima Akef belly dancer

NAIMA AKEF

7.10.1929 – 23.4.1966

Naima Akef

Další z řad tanečnic Zlaté éry Egypta je Naima Akef.  Narodila se ve městě zvaném Tanta v deltě řeky Nilu. Její rodiče byli akrobaté a celá rodina pracoval a předváděla svá čísla v Cirkuse Akef, založeném dědečkem Naimy, Ismailem Akefem. 
Tento cirkus byl ve své době nejznámější a bavil diváky po celém širokém okolí od Káhiry, po Egyptě, v Rusku. V Rusku také vyhrála Naima v roce 1957 první taneční cenu. Soutěže se účastnilo více jak 50 zemí. 
Po rozvodu svých rodičů začala vystupovat se svým tanečně artistickým číslem v mnoha klubech v Káhiře. Naima začala svou kariéru mimo cirkus ve 14 letech.  Její dědeček ji představil širokému uměleckému světu, jež znal ze svého cirkusového působení. Obdržela brzy pozvání od Badii Masabni, účastnit se vystoupení v jejím nočním klubu. V klubu si ji Badia velmi oblíbila a patřila mezi její nejoblíbenější tanečnice.  Ale žárlivost jejích kolegyň způsobila roztržku a potíže Badii, tudíž byla Naima propuštěna. Jak nemilé, ale toto ji pomohlo získat pracovní nabídku do Kit Kat klubu v Káhiře a zde se seznámila s člověkem, který ji dopomohl k filmovým úspěchům, režisér – Abbass Fawzy bratr režiséra Hesseina Fawzy.
Prvním filmem pro který byla objevena byl ? Al-E?ch wal malh? v překladu chleba a sůl, jenž měl premiéru v roce 1949. V tomto filmu zazářila se zpěvákem Saad Abdel Wahabem, bratrancem slavného Mohammed Abdel Wahaba. Následovaly další a další úspěšné filmy, taneční scény s Mahmmoudem Redou a s jeho později slavnou Reda Troup.
Naima proslula svým specifickým a unikátním tanečním stylem, talentem, ale byla  známa i svou laskavostí a přátelskou povahou.

Naimu Akef ztvárnila tanečnice Martina ze spolku Shareefa v 10. ročníku show festivalu Arabesque 2019. Tato show se zaměřila na období kabaretu v Egyptě, a především na tanečnice okolo a s Badiou Masabni.

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*