Cestovatelské okénko – Egypt a orientální tance v Egyptě

Kolikrát jsem byla  Egyptě. za tancem a za kulturou, a kolikrát Egypt člověka překvapí? Ale úplně jinak, než jsem původně zamýšlela?  🙂 

Chtěla jsem se naučit konkrétní tanec, cítit a vidět pyramidy, vidět Nil, luxusní i středověké obchody, vidět konkrétní hudební či taneční show.  Třeba taneční show Randy Kamel, Diny, Lucy. Ale… Však víte, nakonec vidíte a nebo se naučíte zcela něco jiného. Třeba pomyslný trénink trpělivosti v Egyptě… Protože inshallah… 🙂 Na všechno je v Egyptě dost času, a dá-li Bůh, vše dobře dopadne. Egypťané říkají insallah….  Tak nějak se to dá přeložit. A tak nějak s rozmyslem, časem, ke všemu v Egyptě přistupují.

Egypt nejsou jen historické památky, ale pro mnoho lidí jsou to návštěvy rezortů při dovolených. Potápění, šnorchlování či pozorování rybek  a podmořského světa v moři Rudé moře

Nebo se dokonce na část vašeho života stanete profesionální tanečnicí v Egyptě. Jezdíte a běháte z hotelu na hotel, ze show na show. A přesto to stojí za ty zážitky. Protože v Egyptě jsou součástí taneční show také muži, nejen děvčata a ženy. Muži jsou součástí egyptské folklorní skupiny, kde tančí muži i ženy. Ale jsou také představitelé tance zvaného tanoura, nebo-li tanec s velikou sukní. Znázorňuje dle rituálu sufi, zkráceně, narození, život, odcházení ze života kamsi do vesmíru. To vše tanečník svým točením s tanorou a planetkami znázorňuje za stálého točení se. Historicky, nejen v Egyptě, tančili často muži úlohu žen. A ne jinak je tomu v orientálních tancích, které tančili i muži. Stejně tak dnes. Muži tančí  jak dabke, tak  folklorní tanec v Egyptě, Palestině, a dalších arabsky mluvících zemích, nebo v Turecku, Řecku atp. Ale muži také tančí různé taneční styly jako je například tribal dance, nebo Raqs sharqi, klasický orientální tanec. Muži bývají skvělí pedagogové a také mají obrovskou trpělivost s vysvětlováním a mají smysl pro detail vašeho tance kostýmu. 

 

Nezapomenutelným, naprosto magickým zážitkem, jsou například lekce tance v Egyptě s egyptskou známou tanečnicí Freyz, Lubnou Emam, Nasrou, Faridou Fahmy,i s tanečníky Osama Emam, Khaled Mahmoud, a tanečník Horacio Cifuentes, který tančí a učí v Berlíně. Tu energii si nesete celý svůj taneční život. A s dalšími skvělými tanečníky, osobnostmi, i obyčejnými lidmi. Nebo folkloric show skupiny Kaoumeya Troupe v Opera House Cairo.

Co se Egypta týče, a kostýmů pro orientální párádivé tanečnice. Nemohu tak nezmínit obchod Mr. Gaffara, který se nachází na starodávném souku ( tržišti) Khan el Khalily khan el khalili v Káhiře. Nejen orientální tanečnice jsou naprosto uchváceny a ztraceny v čtyřpodlažní budově plné kostýmů, propriet, látek a závojů pro tanečnice. Tento prostor uchvátí všechny ženy, které jen trochu rády nosí sukně, zajímají je krásné látky,  či mají rády šperky. Vřele doporučuji i kavárnu El Fishawy na El Khalily.  Samozřejmě v Egyptě najdete mnoho skvělých designérů šatů a kostýmů pro orientální tance. Jak na samotném tržišti, tak v oblasti Maadi, Eman Zaki, a také v dalších čtvrtích Káhiry, ale například také v Sharm el Sheikhu… 

Kolikrát jsem navštívila Egypt?

Tuto otázku slýchávám často. Ale ono se to pořád mění 🙂 

Už to ani nespočítám, a ani nechci. Život není o počítání. Egypt, a hlavně Káhira, je pro mne zážitkem a prožitkem na celý život. Stále mám touhu se tam vracet. Myslím, že tanečnice, a dobrodružné povahy, pochopí… Česká republika má cirka 12 mio obyvatel. Samotná Káhira má 18 až 20 milionů obyvatel. Je to opravdu mix kultur a lidí, vůní a chutí, tradic i inovací.
Pár fotek z mých cest za tancem, hudbou, kulturou této civilizace sdílím. Malé cestovatelské okénko Egyptem. Spolu s krásami Sinaje Sinajského poloostrova. A Rudého moře. 















القاهرة, Al-Qáhira, Káhira, Cairo – Egypt

Shareefa dancer in Cairo

Shareefa dancer in Sharm el-Sheikh, Šarm aš-šajch, Egypt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*