Josephine Baker – vzor pro kabaretní tance

EXTRAORDINERY tJOSEPFINE BAKER

3.6.1906 – 12.4.1975baker

Africko Americká mimořádná herečka a bavička. Upozornila na sebe zpěvem, a v raném věku také tancem, zpočátku pouličním, jímž si přivydělávala, jelikož její rodina byla velmi chudá. Ve 12 letech odešla ze školy, ve 14 letech se rozhodla živit jako tanečnice, v 16 letech se poprvé provdala. Jako sborová tanečnice účinkovala na Brodway, kde se brzy stala sólistkou. V Americe byla první ženou ve filmu, černošského původu, angažovala se také v občansko právních hnutích. Tak jak v Americe se tou dobou řešilo černošství obecně, tak i její angažovanost jí moc neprospěla. Při turné do Evropy se brzy stala miláčkem publika ve Francii. Její přezdívka označovala její umění i původ “Černá perla” nebo také “Bronzová Venuše”,  stejně tak “Kreolská Bohyně”. Ve Francii byla známá jako “La Baker” , ostatně Francouzskou občankou se stala v roce 1937.  Francii milovala po celý svůj život, v Americe se nikdy tak slavnou nestala. Teprve zde pocítila co je to obdiv k umělci, a ti ji nazvali právě Černou perlou, jím po právu byla, viz.foto.
2.10.1925 bylo otevřeno divadlo v Paříží na Champs Elysées a La Baker zde tančila téměř nahá na jevišti svůj erotický tanec . Po úspěšném turné po Evropě následoval její snad nejznámější tanec banánů, viz. Přiložené foto s banánovým pásem. 
Ernest Hemingway ji nazval nejsenzačnější ženou, co kdy kdo viděl. Studium zpěvu přinášelo uznání divadlu i jí v Paříži na Champs Elysées.
V roce 1928 a 1932 navštívila také Českou republiku. V Praze jí vítala vyprodaná Lucerna.
Cestovala  po celém světě a v roce 1973 ovace v Carnegie  Hall.
Styl art deco, flitry, peří, perly, důkazy o umělčině bisexualitě, 5 svateb, celoživotní boj s rasismem, podpora i přátelství  Grace Kelly, herečka a tanečnice jíž se inspirovala i Beyoncé .. to je Kreolská Bohyně Baker. 

Pro nás inspirace a průkopnice kabaretního stylu tance, kterému se věnujeme se skupinou žen Kabaretní kočky v Mladé Boleslavi. 

 

1975 Josephine Baker ve “stáří”

Biografie o Josephine Baker

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*