Lektorka a tanečnice Eva

Orientální tance (belly dance, břišní tance, danse du ventre, raqs shaqi) je tím tancem, u kterého jsem vydržela a stále mne naplňuje. Moc mne baví taneční setkávání. S přibývajícím věkem oceňuji taneční komunitu, ženský kruh, zdravotní blahodárný přínos břišních orientálních tanců pro (nejen) ženské tělo.

Mezi mé první lektorky orientálních tanců v ČR patřila Lucie Kárová Šrámková, Erika Kováčiková. Ze zahraničních lektorů bych vyzdvihla Freiz, Randa Kamel, Nesma, Beata a Horacio Cifuentes, Esmeralda Colabone, Osama Emam, Lubna Emam, Nasra. Ale oceňuji je všechny. Každý tanečník vás může inspirovat a naučit něco nové.

Taneční umělecké jméno jsem vybrala pro školu a skupinu, ale i pro sebe, Shareefa (Šerífa), v překladu zářící, unikátní, jedinečná, vznešená. Je to vlastně ženské jméno od Šerif – Šerifa. Jedinečnost je má taneční vize a věřím, že ji budeme sdílet společně v kurzech, a také při tanečních vystoupení.

Uspořádala jsem 10 ročníků festivalu tance Arabesque, s mezinárodní taneční soutěží v orientálních tanců. Poslední desátý ročník festivalu a soutěže se konal v roce 2019 v Mladé Boleslavi, před pandemií C…. Po celosvětové pandemii již nepořádám taneční soutěže. Ale semináře a taneční večírky pro laické publikum a ženy, které si chtějí zatančit, pořádám.

„K tomu, aby ses stal profesionálním tanečníkem, je třeba udělat tři kroky: učit se tančit, učit se vystupovat a učit se překlenout křivdy.“ D. Gere

Certifikovanou lektorkou orientálního tance jsem od taneční sezóny 2003-2004. Vedu kurzy tance pro ženy. A vedu kurz tance pro dívky. Profesionální tanečnicí jsem se stala na skok, po zkušenostech v ČR, a to rovnou v Egyptě, v letech 2011 a 2012. Tanec je mým velikým koníčkem, byl, a snad i vždy bude. Baví mne také kabaret a film Burlesque, takže již více jak 12 let vedu kurzy kabaretních tanců, se zaměřením na kabaret, charleston, flirt dance.

“Když tančí duše.”

V dětství jsem měla několik let oblibu ve sportovní gymnastice. Vyzkoušela jsem také dětské tančení s J. Hesem, klasické taneční základní, i pokračovací, v taneční škole ZITA. V mládí jsem se začala věnovat indickému tanci, orientálnímu tanci, spolu se studiem sportovního managementu. Jsem držitelkou licence pro orientální tance, folklorní egyptské tance, pro výuku plavání, pro zdravotní tělocvik, pro masérskou činnost. Pomáhá mi to komplexně vnímat tělo i duši.

Jednu dobu jsem také připravovala na soutěže, a soutěžila jsem s orientálním tancem. Získala jsem ocenění a vyhrávala jsem 1.místa v Káhiře (Egypt), a také 1., i 2. místa v Berlíně (Německo) na mezinárodních tanečních soutěžích, např. s tancem saidi. Dálší zlatá, stříbrná i bronzová místa, jsem získala sólově. i se skupinou, na soutěžích v Praze, Liberci, aj. Při výuce ráda zařazuji jak tradiční styly, tak fantasy fusion. Nyní se aktuálně na soutěže v taneční škole Shareefa nepřipravujeme. Tančím se studentkami tance především pro zábavu a pro zdraví. V případě zájmu o individuální přípravu na taneční soutěž, se neváhejte na mne obrátit.

Eva je

  • Sportovní managerka, absolventka školy Palestra z roku 2003
  • Zakladatelka úspěšné taneční školy Shareefa
  • Zakladatelka festivalu Arabesque, deset ročníků mezinárodní taneční soutěže v orientálních tancích
  • Lektorka certifikovaná na Nile Group v Káhiře v letech 2008-2012
  • Lektorka certifikovaná v Akademii egyptského tance s Ahmedem Fekry v 2008
  • Lektorka certifikovaná z Nesma Dance Academy v 2016
  • Lektorka certifikovaná jógové hrátky pro děti v 2017
  • Taneční angažmá v Egyptě v letech 2011/2012
  • Spoluzakladatelka úspěšné taneční skupiny Wardah el Shareef, se kterou vyhrála 1. místo na mezinárodní taneční soutěži v Káhiře v Egyptě, a také 1. místo na mezinárodní taneční soutěži v Berlíně v Německu.
  • Lektorská praxe 20 let
  • Taneční a gymnastická praxe více jak 25 let
  • Držitelka licencí na výuku plavání, zdravotní tělocvik, masérství, reiki.

„Život je tanečník a vy jste tanec.“ Eckhart Tolle, spisovatel

Certifikovaná lektorka a tanečnice orientálních tanců a zdravotního tělocviku Eva, uměleckým jménem Shareefa.

Ženy, které pracují mentálně a psychicky, mají sedavé kancelářské zaměstnání, ale i ženy, které se fyzicky nadřou, ty všechny ocení přínos tance pro své ženství. Možná právě Vy pociťujete chuť po pohybu, po ladnosti, a po tanci. Po možnosti “vytančit se” a tzv. “vypnout” a “odpojit” se od okolí, ale spojit se svým nitrem a plynout, plout… Bellydance, orientální břišní tance, vám toto umožní.

Zdravotní aspekty tanečního pohybu např. u cukrovky. Ve studii, která byla publikována v časopise The FASEB Journal, se vědeckému týmu z Centra cévní biologie MCG podařilo poprvé prokázat, že i jedno 45 minutové cvičení střední intenzity může uvést do pohybu angiogenezi, tedy tvorbu nových cév.

Další rozhovor z pohledu ženského zdraví je na stránkách kolegyně lektorky hormonální jógy https://www.jogahormonalni.cz/news/orientalni-tance-z-pohledu-zenskeho-zdravi-s-evou-hlavkovou/

A mé úspěchy s tanečním spolkem Shareefa jsou publikovány například i na webu města Mladá Boleslav https://mb-net.cz/mladoboleslavska-shareefa-privezla-zlato-a-nekolik-medaili-z-mistrovstvi/d-45071/p1=1594

ENGLISH ABOUT ME – DANCER EVA- SHAREEFA – BELLYDANCER

Dancer Eva, with the dance stage name Shareefa (Sherífa), has been a certified oriental dance teacher and oriental dance dancer since 2004. She has studied not only oriental dance with Egyptian teachers, but also flamenco with teachers from Spain. She has had a very positive relationship with dance and movement, gymnastics since she was little. In 2003 she graduated from the Palestra Academy in the field of sports management. My biggest success is a oriental dance engagement in Egypt, and an gold award from the International Dance Competition in Cairo and in Berlin. Shareefa´s Name meaning is noble, honoured, eminent.
Wardah el Shareef – Egypt, Káhira, 1. místo

Odebírejte a sledujte můj Youtube kanál https://www.youtube.com/c/EvaShareefa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TANEČNÍ ÚSPĚCHY / DANCE ACHIEVEMENTS 

  • 2007             2. místo v Berlíně u Beaty a Horacia Cifuentes na Mezinárodní taneční soutěži, skupina Layali al Sharq
  • 2008             2. místo v Praze s taneční skupinou Wardah el Shareef
  • 2008             1. místo v Káhiře, v Egyptě, s taneční skupinou Wardah el Shareef (Vznešené růže)  na mezinárodní taneční soutěži festivalu Nile Group v egytpské Káhiře
  • 2008             absolvovala jsem  roční certifikovanou akademii Ahmeda Fekry 
  • 2007 – 2020  absolvovala jsem taneční stáže v egyptské Káhiře, v Emirátech, v Jordánsku 
  • 2011/2012    absolvovala jsem jeden a půl leté angažmá v Egyptě
  • 2016             absolvovala jsem certifikovaný kurz egyptského folkloru s Nesmou: egyptský folklor Mahmouda Redy

Soutěžní a mezinárodní úspěchy s mou skupinou v kostce 

  • 11/ 2009   3.místo na festivalu Nile Group v Káhiře
  • 06/2009    1.místo na německém festivalu B.a H. Cifuentes v Berlíně
  • 11/ 2008   1.místo na egyptském festivalu Nile Group v Káhiře
  • 07/ 2008   2. místo na mezinárodním festivalu Letsdance v Praze
  • 06/2007    2. místě na německém festivalu B. a H. Cifuentes v Berlíně

Úspěchy mých studentek tanečního spolku  Shareefa 

Např. 1. místo na soutěží OPT v Praze 18.1.2020, 2.místo na soutěži v Przni  v r. 2016 , 3. místo na festivalu Arabesque 19.3.2016 .  Mistrovství WADF v Liberci – 1.místo s tancem flirt dance,  1. místo pro flamenco s mantony v roce 2016. Atd.

Gratuluji!  V historii se účastnily dívky různých soutěžích v ČR také s velikými úspěchy. Bývalé studentky TS Shareefa se nadále věnují trénování svých tanečních skupin s většími či menšími úspěchy.

Mé studium se zahraničními lektory

Esmeralda Colabone (Esmerlda oriental dance style) 2022, Mahmoud Reda neboli průkopník orientálních tanců v Egyptě (egyptské folklórní tance) 2009-2011, Farida Fahmy (eygptské folkorní tance), Randa Kamel (raks sharky, modern Cairo style ) 2010, 2018, Nesma (egyptské folklorní tance, raks sharky, beledy) 2009,2016, Mohamed Kazafy (raks sharky, egyptské folklórní tance) 2008,2009,2010, Tito ( raks sharky),  Sameh el Dessouki (raks sharky, egyptské folklórní tance) 2009,2010 Khaled Mahmoud ( raks sharky, egyptské folklórní tance, khaleegy)2009,2023,  Dr.Mohamed Hassan (tango orient, arabic flamenco, folklorní egyptské tance) 2010,2011, Nesrin Bahaa (raks sharky, egyptské folklorní tance) , Dalida (orientální tance) 2022,  Osama Emam ( egyptské folklórní tance) 2008-2011,  Freiz (raks sharky, egyptské folklórní tance),  Lubna Emam (raks sharky, egyptské folklórní tance)2007-2012,  Nasra Emam (raks sharky, egyptské folklórní tance, khaleeji), Sabriye Tekbilek (bellydance), Aida Nour ( raks sharky) , Ahmed Fekry (raks sharky, egyptské folklórní tance )2008,2009,  Liza Laziza (raks sharky, folklórní tance, khaleeji), Zeina (raks sharky), Asmahan (raks sharky), Olfat Hassan ( egyptské folklorní tance), Hassan Saber ( egyptské folklorní tance), Hossam Abdel Ghany ( egyptské folklorní tance), Alla Abo Lelah ( egyptské folklorní tance),  Aladin el Kholy (egyptské folklorní tance),Samara Salah (marocký folklor, egyptský folklor),  Zahra ben Ammar (orientální tance)2007, Laura  Cernigliaro (raks sharky), Hayat el Helwa (oriental samba), Beata Cifuentes ( raks sharky), Horacio Cifuentes (raks sharky, balet, burlesque ), Jilina (raks sharky ,modern Cairo style ), Queen Harish (indické tance) , Shahrazad (indické tance) , Ahmet Ogren (turecké tance) , Elizabeth Strong ( turecké tance, tribal dance), Kaeshi (fantasy fusion), Sharon Kihara (tribal dance) , Sherri Wheatley (tribal dance), Sefirah (fantasy, tango orient), Samara Hayat (raks sharky, flamenco arabic ), Virgnia (raks sharky), Boženka (raks sharky), Mayodi (raks sharky) , Jamilah (raks sharky),  Kasumi (raks sharky, beledy ), Ujwal M.Bhole (indické tance), Samirah ( orientální tance), Abir (orientální tance), Omaris Saneaux (salsa orient, klasika)2018,2019  aj…

 

Mé studium s českými lektory

Lucie Šrámková-Kárová (arabské flamenco, bellydance), Erika Kováčiková ( orientální tance) Rena Milgrom (gipsy dance, improvizace ), Petra Warda Kordíková (arabské flamenco, orientální tance i folklórní tance), Karolína Idrisová (egyptský folklór), Shereen (orientální tance), Michal Mach ( orientální tance, jóga), Stáňa Mužíková (tribal dance),  Vendulka Uhýrková  Kučerová (indické tance), Helena Valtová (indické tance),  Latifah (oriental samba, orientální tance), Mona (orientální tance),   Ivana Hessová ( indické tance) , La Chiri (flamenco) , Martina Viewegová (tribal dance), Monika Rebcová (afro tance), Eva Procházková (flirt dance, kabaret burlesque, samba orient) , Dita Konášová (flamenco),  Pavla  Šmerdová (balet) , Pavla Sobotková (gymnastika), Warda (ruské cikánské tance, orientální tance), Lola Karpenko (flamenco),  Martina Štanclová (pohybové hrátky s jógou pro děti), Jana Legezová (flamenco), Míra Čipera ( činelky, darbuka), Lenka Jehličková (flamenco), TŠ Zitovi (standardní tance), Jindřich Hes a Ladislav Fišer (standardní a moderní tance).

Youtube kanál s videem z Tanzfestival in Berlin – Bauchtanzerin Eva Shareefa

Orientální tanec je tanec originálně egyptský, který byl vytvořen na Středním východě , a zahrnuje mnoho stylů. Hlavní styl, Raqs Sharqi, se etabloval na Západě od 90. let 19. století a těší se rostoucímu úspěchu. Znevažujícím způsobem někdy mluvíme  v populární řeči o „  břišním tanci “. Tento tanec, orientání tanec Raqs Sharqi, je velmi elegantní a je ztělesněním elegantního tance a baletu v orientální formě. Oblast, ve které má orientální tanec svůj původ, zahrnuje území od Indie, přes Afriku, až po Španělsko….má mnoho druhů a variací, a každá z nich odráží kulturu daného státu z něhož pochází.

Klasické egyptské Raks Sharki je velice elegantní, a důraz se klade na propracovanou a kontrolovanou práci boky a správnou interpretaci hudby. Hudba často mění rytmus. V Egyptě by veřejně vystupující tanečnice měla mít zakryté bříško, proto se pod dvoudílný kostým nosí něco jako body stocking alias „tělová punčocha“. Oblíbené jsou též bohatě zdobené šaty vcelku.

Folklorní tance z Orientu

– Lidové tance, typické pro každý stát či oblast Orientu.
– V současné době je možno vidět i jejich zmodernizovanou – kabaretní podobu, např.: tanec s hůlkou, tanec se svícnem…

  • Saidi “saedy” (tanec s hůlkou, s holí) má svůj původ v jižním Egyptě, v oblasti zvané Saidy. Původně mužský tanec Tahtib, který byl ukázkou a prezentací umu v boji, převzaly i ženy coby zábavnou parodii. Tanečnice nebo tanečník jako pomůcku užívají hůl či hůlku. Tancuje se v tradičních dlouhých šatech nebo v jednodílných kabaretních variacích na tento oděv. Šaty mohou být zdobeny velkými flitry v řadách, či po okrajích oděvu. Mohou být v moderním kabaretním a barevném pojetí, určené na stage. A nebo mohou být šaty, alias galábky jednoduché, jednobarevné, více tradiční.
  • Eskanderani (Melaya Laff) má historii sahající asi pouze 100 let zpátky. Je to rozverná prezentace oblasti a osobnosti z oblasti Alexandrie ( Egypt Středozemní moře) a vzhledu ženy. Tanečnice se chová mírně koketně, na sobě má krátké barevné šatičky s kanýrky a velikými flitry, jako obutí pantoflíčky na podpatku, někdy má obličej symbolicky zahalený háčkovanou zdobenou rouškou. Coby taneční pomůcka se užívá melaya laff – tradiční kus tmavého ženského velikého šálu, jakožto součást oděvu. Pro někoho je Eskanderany styl vyvinut průkopníkem Mahmoudem Redou ( Reda styl, Folkloric Reda group) a pro jiné je folklorní prezentací oblasti. Každopádně současná forma je forma divadelní, uzpůsobena jevištní divadelní formě tance, s využíváním diagonál. Tanec je svižný, hravý a velmi oblíbený.
  • Khaleegy má svůj původ v oblasti Perského zálivu. Tanečnice pohupuje do rytmu tělem a hlavou, přitom opisuje různé kruhy či osmičky svými dlouhými rozpuštěnými vlasy. Tančí se v širokých bohatě zdobených šatech, které jsou oblečeny přes běžný oděv. Šaty na Khaleegy se nazývají Thoba, Thobe.
Fantasy Orient

je velmi často prezentován v Evropě a Americe. Zahrnuje jakýkoliv taneční projev s větším či menším podílem orientálního tance. V podstatě se sem dá zařadit vše, co není klasický kabaretní či folklorní tanec. Většinou se jedná o kombinace kabaretního orientálního tance s jinými tanečními styly, např. indicko-arabský mix, arabské flamenko, samba-orient… Velmi oblíbené jsou tance s efektními pomůckami jako jsou křídla Isis wings, závoje, šavle, svícny nebo různé typy vějířů, ohňové vějíře, hedvábné vějíře, a jiné.